Este un fapt cunoscut de multă vreme că cele mai bune produse de îngrijire a pielii şi părului sunt cele oferite de Mama Natură. Fructele, legumele şi mineralele oferă organismului o doză masivă de vitamine. O acţiune similară este oferită de plantele care, din ce în ce mai frecvent, au devenit cele mai utilizate şi dorite ingrediente în industria cosmetică. Care este acţiunea acestora şi ce pot oferi părului şi pielii? Descoperiţi acum!
Cum sunt obţinute extractele de plante?
Extractele de plante sunt obţinute în procesul de macerare a materiilor prime din plante cu utilizarea solvenţilor (de exemplu: etanol, alcool, glicerol). În producţia cosmetică, sunt utilizate două substanţe; fie un extract de plante, fie o anumită substanţă chimnică obţinută dintr-o plantă. În timpul procesului de producţie, concentraţia ingredientelor principale trebuie să atingă un nivel corespunzător. În plus, modul de funcţionare a unui extract depinde de acţiunea oferită de toate ingredientele din care este făcut un anumit produs. În cele mai multe cazuri, acestea sunt extracte de plante populare şi bine cunoscute, utilizate în producţia de produse cosmetice. De asemenea, extracte noi şi exotice sunt obţinute în mod continuu.
Aplicabilitatea extractelor medicinale
Rolul unor extracte medicinale este a oferi protecţie naturală împotriva radiaţiilor solare. Acest tip de acţiune este oferit, de exemplu, de: Helichrysum arenarium, inflorescenţă de muşeţel, rădăcini de Baikal skullcap, frunze de ceai verde, frunze de aloe, Peruvian rhatany. Din păcate, în majoritatea produselor, concentraţia de extracte de plante este prea redusă pentru ca loţiunea să asigure chiar şi minimum de protecţie solară.
Ce proprietăţi prezintă extractele de plante?
Extractele de plante prezintă numeroase proprietăţi de îngrijire şi vindecare, acţionând în beneficiul părului şi pielii. În ciuda impactului pozitiv, substanţele naturale pot declanşa frecvent şi reacţii alergice. Prin urmare, dacă pielea dumneavoastră este sensibilă şi predispusă la alergii, se recomandă precauţie la aplicarea unor noi produse cosmetice care conţin extracte de plante. Un produs cosmetic tipic poate include:
- aloe – ameliorează iritaţiile pielii şi hidratează în profunzime,
- arnică – întăreşte şi îmbunătăţeşte elasticitatea pereţilor vaselor capilare, prevenind spargerea acestora,
- lavandă – regenerează pielea, ameliorează iritaţiile, combate acneea,
- brusture – ameliorează leziunile pielii cauzate de psoriazis, reduce simptomele cauzate de seboree şi acnee,
- gălbenele – are acţiune antiinflamatorie, face pielea mai moale,
- urzică – regenerează pielea, previne apariţia mătreţii, reduce căderea părului skin,
- rozmarin – ameliorează leziunile pielii, stimulează bulbii de păr,
- muşeţel – are acţiune antiinflamatorie, ameliorează iritaţiile şi îngrijeşte pielea sensibilă şi predispusă la alergii,
- coada-calului – sigilează vasele de sânge, accelerează procesele de vindecare a leziunilor, consolidează părul,
- salvie – are acţiune antiseptică, previne căderea părului, tratează mătreaţa.
Ce conţin extractele de plante?
Extractele de plante, inclusiv extractele medicinale, conţin substanţe cu acţiune de vindecare şi îngrijire. Acestea sunt: flavonoide, saponine, tanin, balsamuri, răşini, uleiuri esenţiale, enzime şi acizi organici. Datorită prezenţei acestora într-o anumită plantă, putem determina acţiunea exactă a extractului la nivelul părului şi pielii. Extractele de plante au următoarele calităţi: antiinflamatorii, antialergice, antibacteriene, antifungice, sebostatice, cheratolice, de curăţare, de protecţie, antioxidative, de înălbire şi de hidratare; acestea calmează, întind pielea, stimulează circulaţia sangvină, stimulează sistemul imunitar şi revitalizează.
Aplicabilitatea extractelor de plante
Extractele de plante şi medicinale sunt utilizate în numeroase sfere ale vieţii. Datorită calităţilor preţioase, plantele îşi au domeniu de aplicabilitate în:
- naturopatie şi medicină convenţională (proprietăţi de promovare a sănătăţii),
- farmaceutică sub formă de tinctură, extracte lichide, plante dense şi uscate, materie primă din fructe şi legume,
- industria alimentară sub formă de concentranţi pentru a accelera agenţii nutritivi şi de gust.
În afară de acestea, extractele de plante şi medicinale au domeniu de aplicabilitate în producţia preparatelor destinate pentru:
- îngrijirea tenului sensibil, uscat sau gras,
- îngrijirea părului gras, uscat şi predispus la mătreaţă,
- curăţarea dinţilor precum pastă de dinţi sau apă de gură,
- îngrijirea picioarelor,
- protecţie solară
- spălare,
- colorarea altor produse.