Începerea procesului de încărunţire a părului depinde de predispoziţia genetică, dar poate fi accelerat de stres şi boală, de exemplu, de deficienţa cronică de vitamina B12 sau probleme de tiroidă. Încărunţirea după 30 de ani este considerată un proces normal, dar dacă şuviţele încărunţite apar mai devreme, acestea sunt un simptom de încărunţire prematură a părului. Indiferent de cauze şi de vârsta la care începem să încărunţim, aspectul părului cărunt poate fi îmbunătăţit în numeroase moduri. Cum se îngrijeşte părul cărunt şi când se începe tratamentul adecvat?
Păr cărunt – proprietăţi
Părul cărunt are o structură diferită faţă de a altor tipuri de păr: este, de cele mai multe ori, mai uscat, câteodată mai gros sau mai subţire decât părul pigmentat sau, spre deosebire de acesta, poate creşte ondulat.
Păr cărunt – când se începe tratamentul?
Atâta timp cât părul cărunt reprezintă doar 10-15% din întreaga podoabă capilară, nu este necesar să vă schimbaţi obiceiurile de îngrijire a părului. Îngrijirea părului cărunt devine necesară atunci când acesta depăşeşte 60-70% din podoaba capilară; atunci schimbarea metodelor de îngrijire a părului devine imperativă. Dacă părul cărunt este gros şi uscat, este necesar să folosiţi ingrediente de hidratare cu proprietăţi de înmuiere. Din când în când, se recomandă utilizarea unui şampon sau balsam care să prevină îngălbenirea părului, ceea ce vă va permite să evitaţi reflexiile albastre inestetice ale părului. Alegeţi produse pentru tipul dumneavoastră de păr în fiecare zi şi spălaţi-vă părul cu şsampon pentru păr cărunt o dată pe lună.
Cum se îngrijeşte părul cărunt?
Schimbaţi-vă coafura
Dacă aveţi părul cărunt în proporţie de peste 30% şi nu doriţi să vă vopsiţi părul, luaţi în considerare o schimbare a coafurii. În acest caz, părul lung nu este cea mai bună alegere, aşa că optaţi pentru o tusoare bob sau pixie.
Creşteţi volumul
Cu vârsta, părul devine mai subţire şi are tendinţă de cădere, prin urmare, este indicat să adăugaţi un plus de volum părului. Pentru a face acest lucru, masaţi scalpul înainte de fiecare spălare. Astfel, veţi îmbunătăţi circulaţia sanguină şi veţi ridica părul de la rădăcină.
Şampoanele 2-în-1 au tendinţa de a supraîncărca părul fin şi, prin urmare, este indicat să le evitaţi. În schimb, optaţi pentru măşti şi produse cu formulă uşoară sub formă de spumă. Efectul de ridicare a părului poate fi, de asemenea, obţinut dacă vă spălaţi cu un amestec de şampon şi argilă albă. De asemenea, berea va îmbunătăţi volumul părului. În acest scop, amestecaţi o bere uşoară cu apă (în proporţie de 1:1) şi aplicaţi la nivelul părului.
Eliminaţi câţiva ani
Părul încărunţeşte deoarece îşi pierde pigmentul care înainte oferea culoare. Astfel, firul de păr este acum gol, rigid şi predispus la deteriorare. Pentru a întări părul şi pentru a-i oferi flexibilitate, se recomandă aplicarea unei măşti preparate acasă cel puţin o dată pe săptămână. Pentru preparare, amestecaţi ulei de cocos (2 linguri), ulei de rozmarin (5 picături) şi un gălbenuş de ou, apoi aplicaţi la nivelul părului şi înfăşuraţi capul cu o folie şi un prosop cald. Masca trebuie îndepărtată după 30 de minute.
Hidrataţi eficient
Părul cărunt se rupe, cade şi îşi pierde nivelul de hidratare mai rapid. Preventiv, părul trebuie regenerat. Cea mai bună metodă de regenerare este prin aplicarea uleiurilor, datorită cărora părul îşi recapătă strălucirea şi elasticitatea. Uleiul de jojoba, uleiul de argan şi uleiul amla (din agrişe indiene) prezintă cele mai puternice proprietăţi de hidratare. Tratamentul cu ulei al părului trebuie efectuat cu 2-3 ore înainte de spălarea părului sau cu o zi înainte. Pentru a face acest lucru, aplicaţi o cantitate mică de ulei pe vârfurile degetelor şi treceţi-le prin păr (uscat sau uşor umed) de la rădăcini până la vârfuri.
Redaţi culoarea
Nu este necesar să vă vopsiţi şi, pentru a demonstra, vă oferim coafurile care se potrivesc cel mai bine părului cărunt. Pe de altă parte, nu toate femeile arată bine şi se simt confortabil cu păr cărunt. Dacă observaţi şi simţiţi că părul argintiu vă face să arătaţi mai în vârstă, pur şi simplu, vopsiţi-vă. Trebuie să reţineţi, totuşi, că părul cărunt nu tolerează agenţii de colorare, prin urmare, este indicat să mergeţi la un stilist bun, mai ales prima dată; acesta va alege culoarea vopselei pentru se potrivi bine tenului dumneavoastră şi va asigura hidratarea profundă a părului.
În plus, este recomandat să folosiţi suplimente pe bază de proteine la fiecare spălare. Aceste preparate hidratează părul şi conferă mai multă fineţe şi strălucire. Produsele cosmetice care conţin unt de shea sunt de o importanţă deosebită. Şampoanele violete vă vor ajuta să vă recăpătaţi culoarea naturală. Un astfel de produs nu elimină doar reflexiilor galbene, ci şi adaugă o nuanţă rece părului dumneavoastră.
Dacă doriţi să vă vopsiţi părul, evitaţi şampoanele semi-permanente. Părul cărunt poate fi acoperit doar cu o vopsea de păr puternică. De asemenea, asiguraţi-vă că alegeţi vospele care sunt mai închise decât culoarea naturală a părului cu maximum 2 tonuri. În orice caz, dacă planificaţi să renunţaţi la vopsirea părului, aplicaţi doar un pic de culoare la nivelul rădăcinilor şi utilizaţi un produs care este cu un ton mai deschis decât restul părului.
Adiţional, tăiaţi-vă vârfurile mai frecvent, la fiecare 6 săptămâni. În cazul părului cărunt, vârfurile uscate sunt mult mai vizibile.
Lasă un răspuns