În fiecare zi, unghiile noastre sunt expuse la leziuni. Detregenţii, produsele cosmetice şi obiectele dure sunt doar unii dintre factorii care le pot deteriora condiţia. Manichiura nesistematică şi neadecvat efectuată, precum şi tendinţa naturală de rupere a unghiilor, de asemenea, nu ajută. Aflaţi care sunt simptomele, cauzele şi remediile pentru unghiile casante şi fragile.
Simptome
Unghiile fragile au tendinţa de a se rupe. Acestea sunt deseori crăpate la vârfuri şi decolorate. În plus, prezintă denivelări, iar marginile se rup şi se crapă. Nu doar unghiile slăbite se pot rupe, problema unghiilor fragile afectează, de asemenea, persoanele cu pat puternic al unghiei. Totuşi, în acest caz, unghiile care se rup pe margini sunt uşor de tratat.
Cauze
Unghiile fragile şi casante pot avea cauze genetice. Dacă această cauză este valabilă în cazul vostru, va trebui să fiţi foarte determinate în lupta pentru unghii frumoase. Dieta sănătoasă, îngrijirea corespunzătoare, care să includă seruri de unghii în mod regulat, pot îmbunătăţi condiţia unghiilor.
Lupta împotriva unghiilor fragile şi casante este mai uşor de câştigat pentru persoanele ale căror unghii sunt, în mod natural, dure şi care doar ocazional se deteriorează. În astfel de situaţii, este suficient să includeţi anumite produse în meniu şi să evitaţi folosirea detergenţilor, lacurilor de unghii şi acetonelor.
Cauzele principale ale unghiilor fragile şi casante sunt:
- o dietă săracă în zinc, fier, silicon şi grupul de vitamine B,
- lipsa de hidratare a mâinilor şi unghiilor (în special în condiţii de umiditate, îngheţ şi aer uscat),
- fluctuaţii de temperatură frecvente,
- menţinerea unghiilor în apă pentru o perioadă lungă de timp,
- utilizarea substanţelor de îndepărtare a ojelor pe bază de acetonă,
- efectuarea treburilor casnice fără mănuşi de protecţie,
- pilirea necorespunzătoare,
- contactul frecvent cu detergenţi şi substanţe chimice.
Remedii
Dietă corespunzătoare
În cazul în care condiţia unghiilor voastre este cauzată de o dietă neadecvată, noul vostru meniu ar trebui să includă produse bogate în vitaminele A, B1, B2, B3, B9, E şi mangan, magneziu, zinc, fier şi fosfor. Adăugaţi seminţe de floarea soarelui şi de dovleac în alimentaţie sau utilizaţi-le ca gustări. Reţineţi că zincul şi fierul pot îmbunătăţi nu numai condiţia unghiilor, dar şi a pielii şi a părului.
Seminţele de mac, seminţele de susan, fructele uscate, în special cele nesulfate, şi cacao, care este o sursă de magneziu şi fier, sunt de asemenea recomandate. Vitaminele B pot fi găsite în cereale, ouă şi legume. În plus, alegeţi carne slabă sau peşte gras şi beţi cel puţin doi litri de apă pe zi. Acest aspect este important deoarece unghiile dumneavoastră se pot rupe şi din cauza deshidratării. Această doză de vitamine ar trebui să îmbunătăţească condiţia unghiilor după doar o lună.
Îngrijire corespunzătoare
Unele femei aplică tratamente regulate de manichiură pentru a-şi menţine unghiile într-o condiţie adecvată. Nu este necesar să vizitaţi un salon dacă urmaţi câteva reguli simple. În primul rând, piliţi-vă unghiile din partea laterală a unghiilor către centru, într-o singură direcţie. În al doilea rând, utilizaţi o pilă de unghii din sticlă sau ceramică. În plus, împrieteniţi-vă cu un ser de unghii (utilizaţi-l de câteva ori pe săptămână). De asemenea, încercaţi să nu vă ţineţi unghiile în apă pentru o perioadă prea mare de timp, deoarece aceasta poate duce la slăbirea patului unghiei.
Dieta şi îngrijirea corespunzătoare merg mână în mână; în timp ce prima vă hidratează unghiile din interior, cosmeticele vor acţiona din exterior. Recomandate în mod special sunt uleiurile şi cremele în mici tuburi, pe care le puteţi lua oriunde.
Mănuşi de protecţie
Atunci când temperatura este scăzută, purtaţi mănuşi călduroase pentru a vă proteja unghiile de efectele nefavorabile ale vremii. În timpul curăţeniei şi spălatului, purtaţi mănuşi din latex sau alt material care protejează unghiile împotriva acţiunii detergenţilor. Dacă lucraţi cu substanţe chimice şi caustice în mod regulat, purtaţi mănuşi.
Unghii fragile şi casante – ce boli indică?
Dacă aveţi o alimentaţie adecvată şi vă îngrijiţi bine unghiile şi totuşi, acestea sunt casante şi fragile, acestea pot indica unele afecţiuni. Condiţia nefavorabilă a unghiilor poate fi un simptom de malabsorbţie sau dereglări hormonale, psoriazis, dermatită atopică, diabet sau micoze.
Lasă un răspuns