Uleiul de rapiţă este pe locul trei în clasamentul celor mai populare uleiuri vegetale din lume. Japonezii şi canadinenii optează cel mai des pentru acest ulei, iar americanii şi mexicanii sunt al doilea grup de utilizatori entuziasmaşti. În orice caz, uleiul de seminţe de rapiţă a fost utilizat nu numai în scop culinar, ci şi în îngrijire, deoarece are o acţiune eficientă în protejarea şi regenerarea părului şi scalpului. Acesta poate fi aplicat individual sau în amestec cu alte uleiuri şi produse disponibile în orice bucătărie. Ce proprietăţi cosmetice are uleiul de seminţe de rapiţă şi cum afectează părul şi scalpul? Care ulei de seminţe de rapiţă este cel mai recomandat?
Uleiul de seminţe de rapiţă – proprietăţi
După cum indică numele, uleiul de seminţe de rapiţă este obţinut prin presare din seminţe de rapiţă, care conţin până la 45% acizi graşi. Deoarece formele originale ale acestei plante conţin cantităţi semnificative de acid euryl, doar anumite tipuri sunt folosite în prezent. În multe ţări, uleiul de seminţe de rapiţă are o aplicare vastă în bucătărie, unde este folosit mai ales la prăjit şi copt. Din păcate, în acest scop sunt utilizate produse purificate care, deşi sunt caracterizate printr-un punct de ardere ridicat, nu au proprietăţi foarte benefice pentru sănătate. De aceea, o alegere mult mai bună este uleiul de seminţe de rapiţă presat la rece, însă acesta nu trebuie să fie supus la temperaturi ridicate în timpul gătitului.
Uleiul de seminţe de rapiţă – compoziţie şi proprietăţi cosmetice
Utilizarea vastă a uleiul de seminţe de rapiţă rezultă din compoziţia sa bogată şi sănătoasă. Acizii graşi nesaturaţi din conţinutul său oferă proprietăţi valoroase de hidratare care îmbunătăţesc condiţia scalpului. În schimb, datorită texturii uşoare, uleiul de seminţe de rapiţă pătrunde cu uşurinţă în structura părului şi, astfel, netezeşte şi redă aspectul sănătos.
Uleiul de seminţe de rapiţă are efect de regenerare şi de protecţie a părului, de aceea, printre altele, are o acţiune de combatere a vârfurilor despicate. Proprietăţile sale minunate se datorează conţinutului de steroli vegetali, vitamina E şi proteine. Sterolii vegetali accelerează regenerarea celulelor deteriorate; vitamina E previne deterioarea, iar proteinele ajută la menţinerea condiţiei optime a părului.
În plus, uleiul de seminţe de rapiţă are o concentraţie redusă de acizi graşi saturaţi şi o conecentraţie ridicată de acizi graşi monosaturaţi, datorită cărora uleiul de seminţe de rapiţă este un agent eficient în îngrijirea zilnică a părului. Popularitatea sa a crescut datorită preţului redus şi diponibilităţi largi.
Uleiul de seminţe de rapiţă – impactul asupra părului şi scalpului
Uleiul de seminţe de rapiţă are proprietăţi de hidratare, de aceea acţionează eficient în îngrijirea pielii uscate. Deoarece mirosul uleiului de seminţe de rapiţă nu este tolerat de toată lumea, acesta poate fi amestecat cu ulei de lavandă, ulei de trandafir sau ulei de lemn de santal. Amestecul de ulei trebuie păstrat într-un recipient sigilat şi utilizat după baie sau duş.
Uleiul de seminţe de rapiţă extravirgin şi nerafinat îmbunătăţeşte condiţia scalpului şi accelerează creşterea părului. Doar câteva picături sunt suficiente pentru a hidrata eficient scalpul. Uleiul de seminţe de rapiţă combinat cu alte ingrediente poate forma o mască hidratantă şi regenerativă. Masca previne căderea părului, uscarea excesivă şi vârfurile despicate şi redă strălucirea naturală a părului.
Care ulei de seminţe de rapiţă este cel mai recomandat?
Atunci când alegeţi un ulei de seminţe de rapiţă, căutaţi un produs de calitate superioară care oferă cea mai ridicată valoare nutriţională. De aceea, înainte de a cumpăra uleiul, este recomandat să citiţi eticheta şi să optaţi pentru un ulei de seminţe de rapiţă organic şi presat la rece. Aceste tipuri de produse naturale sunt disponibile frecvent nu doar în magazinele bio şi cele online, ci şi în magazinele alimentare bine aprovizionate.
Uleiul de seminţe de rapiţă – rezumat
În îngrijirea părului, uleiul de seminţe de rapiţă este din ce în ce mai utilizat. De obicei, acest tratament oferă rezultatele aşteptate, dar nu întotdeauna. Aceasta deoarece produsele naturale pot supraîncărca părului şi reduce susceptibilitatea sa la tratamentele de stilizare.
Uleiul de seminţe de rapiţă hidratează părul şi previne ondularea nedorită, fiind, în acelaşi timp, un produs uşor disponibil şi relativ ieftin. Îl puteţi amesteca cu apă caldă şi turna într-un recipient cu pulverizator, care va facilita aplicarea sa.
Uleiul de seminţe de rapiţă are multe proprietăţi – nu îmbunătăţeşte doar aspectul şi condiţia părului, ci are un efect pozitiv şi asupra sănătăţii. Uleiul virgin de calitate superioară produs din seminţe organice poate fi utilizat cu regularitate pentru o perioadă lungă de timp, fără riscul de apariţie a efectelor secundare. În orice caz, intern, acesta trebuie administrat în doze moderate deoarece excesul poate cauza efecte secundare nedorite.
În plus, uleiul de seminţe de rapiţă ajută la tratarea rigidităţii articulare şi inflamaţiilor şi susţine tratamentul astmului şi afecţiunilor intestinale.
Lasă un răspuns